Son en Breugel pakt derde plaats in Brabantse Dorpen Derby

Zaterdag 7 juni vond de spannende ontknoping plaats van de Brabantse Dorpen Derby. Tijdens een live tv-show werd bepaald welke dorpen er met de 1e, 2e en 3e prijs vandoor gingen.

De provincie Noord-Brabant is de bedenker en uitvoerder van de Brabantse Dorpen Derby. In de herfst van 2013 hebben maar liefst 82 dorpen een project  of  idee aangemeld, waarmee ze  hun dorp door middel van sport en samenwerking leefbaarder willen maken. St. MeeDoen S&B deed mee namens Son en Breugel.  St. MeeDoen S&B zet zich in voor kinderen en jongeren die niet zo makkelijk aansluiting kunnen vinden bij reguliere activiteiten en verenigingen.

In december werd bekend welke 9 projecten doorgingen naar de finale.  Son zat daarbij! Vanaf dat moment barste de strijd pas echt los om zo goed mogelijk het project te promoten voor de vakjury en het werven van internetstemmen. Omroep Brabant TV volgde de  activiteiten van St. MeeDoen S&B op de voet. Elke zondagmiddag om 13.00u werd dit uitgezonden.

De finaledag was een geweldige happening voor alle deelnemers. De negen finalisten-dorpen mochten ieder 50 gasten meenemen, die heel luxe werden opgehaald door een touringcar. Op De Lind in Oisterwijk, in de buitenlucht onder een gigantisch tentdak, werden we ontvangen.

De stemming zat er meteen goed in. Iedereen was uitgedost in de kleuren van hun dorp, maar ook met toeters, hoeden en vlaggen. Enkele dorpen hadden zelfs hele orkesten bij zich. Alle gasten werden getrakteerd op een heerlijke barbecue. Het was één groot feest.

Rond 19.30u nam de wedstrijd spanning toe en moest iedereen gaan zitten voor de opnames. Voor elk dorp stond er een hele lange tafel klaar.

Om precies 20.00u begon de show, gepresenteerd door Rogier van Oosterhout. Tijdens het eerste deel van de show werd bekend gemaakt welke drie dorpen voor de geldprijzen verder mochten. Daarbij speelde het oordeel van een vakjury èn het behaalde aantal internetstemmen een rol. Eén voor een kwamen de dorpen aan de beurt, maar Son en Breugel werd lang in spanning gehouden. Uiteindelijk was er nog één finaleplek over en nog 2 dorpen….: Maaskantje en Son en Breugel. De spanning werd nog verder opgebouwd toen bekend werd gemaakt dat Maaskantje de 4e plaats had behaald met de internetstemmen en Son de 5e plaats. Dit betekende dat de vakjury de doorslag gaf. En toen kwam de verlossing: Son kreeg de tweede plaats van de vakjury, Maaskantje de zevende plaats! Son was door!!

Maar toen begon het volgende zenuwslopende deel van de finale. Tijdens een half uur moesten de drie finalisten zoveel mogelijk sms of telefoonstemmen verzamelen .

De grote winnaar was het dorp Vlieringsbeek die er met meer dan de helft van alle stemmen vandoor ging. De tweede plaats was voor Boekel met 24% van de stemmen en net daarachter Son met 22%.

Rond half 10 was de show afgelopen, maar het feest ging toen pas echt helemaal los: volop dans en polonaise, alle dorpen gebroederlijk door elkaar. Een geweldige belevenis. Rond 11.45u vertrok de touringcar weer richting ons dorp. Daar werden we op het terras van de Zwaan  nog hartelijk ontvangen voor een kleine afterparty. Super leuk.

St. MeeDoen S&B is ontzettend trots en blij met de derde plaats. We willen graag iedereen die op ons gestemd heeft, zowel voor de internetstemmen als voor de live stemmen tijdens de finale, héél hartelijk bedanken. Het verdiende geld zullen we goed besteden. We zitten vol goede ideeën om onze  activiteiten uit te breiden, bijvoorbeeld naar jongeren boven de 18 jaar.

Kijk ook eens op www.brabant.nl/dorpenderby.